StartsidaRestaurangCaveMenyKontakt
 


Bildgalleria

 


En måltid i historiens ljus


Restaurang Sesams valv är unika i Jakobstad och historien bakom dem är fylld av dramatik.  Exakt när valven byggdes finns inga säkra uppgifter om, men de torde vara byggda under 1700-talet. De användes troligen som förråd för Strengbergs tobaksfabrik.
På kvällen 2 september 1835 inträffade något som förändrade hela Jakobstads historia: en förödande brand fick sin början i ett uthus ungefär där Södermalmsgatan och Ottomalmsgatan i dag korsar varandra. Den spred sig snabbt och ödelade en stor del av staden. Men våra valv undgick elden och är därför i dag några av de få byggnadsverk i centrum som finns kvar från tiden före branden.
År 2002 grävde restaurang Sesam ut de gamla valven och restaurerade dem med varsam hand. Så långt det var möjligt bevarades de i ursprungligt skick. Vi är stolta och glada över att kunna levandegöra en bit av Jakobstads historia och önskar dig välkommen till valven, uppkallade efter personer som påverkat historiens gång: drottning Kristina av Sverige, som gav Jakobstad stadsrättigheter, grevinnan Ebba Brahe, som grundade Jakobstad år 1652 och namngav staden efter sin hädangångne make fältherren Jakob de la Gardie, och kung Gustav II Adolf av Sverige, som sin ungdom var hett förälskad i Ebba Brahe.


Sesam
 

Drottning Kristinas valv

Oavsett tillfället ger våra valv som härstammar från 1700-talet en alldeles unik stämning och inramning för din måltid. Valven är iståndsatta och inredda med tanke på deras historiska arv. I drottning Kristinas valv erbjuder vi plats för 70 gäster och à la carte-måltider i en miljö där nutiden möter historien.

Sesam
 

Vita valvet

Vårt vita valv står öppet för såväl gäster vid lunchbuffén som à la carte-gäster. Vår restaurang erbjuder ett brett lunchsortiment där också alternativ som indiska rätter och pizza ingår. På restaurang Sesam finns plats både för den lilla, intima måltiden och för stora sällskap.

 

Ebbas valv (Sofias valv)

I Ebbas (Sofias) valv kan ett sällskap på upp till 35 personer äta en ostörd måltid. Valvet ligger avskilt från de övriga delarna av restaurangen och kan bokas för grupper. Här kan du också hyra och använda vår videoprojektor.

Gustav

För den som vill äta en måltid på tumanhand är valvet Gustav ett bra alternativ. På restaurang Sesam önskar vi att våra gäster ska hitta just det de vill ha. Därför har vi också en bred meny, där både klassisk gourmetmat och indiska specialiteter ingår. En alldeles unik smakupplevelse ger de indiska rätterna grillade i vår äkta tandoori-ugn. 

Rådhusgatan 5 - 68600 - Jakobstad - 06/723 7003 - info@sesam-cave.fi

På svenska